Benvinguts a Sense Lactosa!
Aquest blog té com a objectiu ser un apropament per a tots els intol·lerants a la lactosa i als seus familiars i amics. Si t'acaben de diagnosticar la intol·lerància, vols saber què l'ha causat, quins aliments pots consumir i quins no o bé cerques receptes adaptades, aquí tens una petita guia:
Què és la intol·lerància a la lactosa?
La intol·lerància a la lactosa és la impossibilitat que tenim alguns persones per digerir l'enzim de la lactasa present als productes lactis o productes que contenguin lactosa. Quan mengem productes que contenen lactasa, el nostre organisme és incapaç de dissoldre'l i passa sencer als intestins. És aleshores quan en patim les conseqüències: dolor intestinal, acidesa, diarrea i inflor són els símptomes més habituals, però també podem arribar a patir nàusees i vòmits.
Teniu en compte que no és el mateix la intol·lerància a la lactosa que l'al·lèrgia a les proteïnes de la llet. La intol·lerància a la lactosa no és una malaltia, és un simptome molt normal en adults arreu del món i només a Espanya ho és entre el 20 i el 40% de la població.
Els intol·lerants a la lactosa podem consumir productes lactis sense lactosa mentre que un al·lèrgic a les proteïnes de la llet no té aquesta opció.
Els intol·lerants a la lactosa podem consumir productes lactis sense lactosa mentre que un al·lèrgic a les proteïnes de la llet no té aquesta opció.
Quines solucions hi ha per a la intol·lerància a la lactosa?
No existeix un tractament mèdic efectiu, la solució per acabar amb el dolor i el malestar és evitar el consum de productes lactis i d'altres que no són derivats naturals de la llet però que contenen lactosa, com ara arrebossats, segons quins tipus de pa i algunes carns processades.
Tot i així, teniu en compte que el nostre organisme necessita calci i que existeixen productes sense lactosa que podem fer servir per satisfer aquestes necessitats.
S'ha de tenir present que no totes les persones tenen el mateix grau d'intol·lerància: una persona pot ser intol·lerant a la lactosa però poder menjar un iogurts perfectament, mentre que d'altra no podrà menjar ni iogurts, ni formatge. Dependrà de cada persona i del que pugui ser capaç de digerir.
Quins aliments puc consumir i quins no?
Els aliments que de manera natural presenten lactosa són la llet, el formatge, els iogurts, la mantega o la nata, però també molts productes que tenen lactosa com la carn processada (salsitxes, hamburgueses...), la majoria dels congelats arrebossats, els gelats que no estan fets amb base de gel, molts dels embotits, salses prefabricades, sopes de sobre, els pans de pastisseria, la major part de les postres i galetes, etc.
Per saber amb detall el llistat d'aliments permesos, visiteu el nostre llistat.
No t'has de perdre res!
I no puc anar a dinar a un restaurant?
Per desgràcia encara hi ha poca consciència social i són molts pocs restaurants que facin servir sempre productes sense lactosa o que siguin adaptats a les nostres necessitats. Les pizzeries o cadenes d'hamburgueseries solen ser descartades per intol·lerants a la lactosa, però hi ha restaurants que serveixen menjar sense gens de lactosa: restaurants de menjar asiàtic com xinesos i japonesos, tailandesos, vietnamites i coreans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada